Wkodk

Hvordan man skriver en biografi

Uanset hvor spændende eller væsentlige et menneskes liv er, vil en dårligt skrevet biografi gør det virke som en snorke. På den anden side kan en god biograf trækker indsigt fra et helt almindeligt liv - fordi de anerkender, at selv den mest spændende liv er et almindeligt liv! Efter alt, er en biografi ikke meningen at være en samling af fakta samles i kronologisk rækkefølge, det er den biograf fortolkning af, hvordan livet var anderledes og vigtigt.

Steps

Hvordan man skriver en biografi. Find noget, som er skrevet af / om emnet.
Hvordan man skriver en biografi. Find noget, som er skrevet af / om emnet.

Forskning

 1. 1
  Find noget, som er skrevet af / om emnet: bøger, aviser, magasiner, Internet, tidsskrifter, breve, videoer, interviews, eksisterende biografier eller en selvbiografier! Vurdere troværdigheden af ​​en kilde | Sådan evaluere troværdigheden af ​​en kilde.]] Brug kun materiale, der er tilgængelig for offentligheden, eller at du kan få udtrykkelig tilladelse til at bruge i din forskning, især hvis du kommer til at udgive og distribuere biografien (ellers kan du ende op med en retssag på dine hænder - se Advarsler nedenfor).
 2. 2
  Foretage interviews. Hvis du ikke kan afhøre den person du skriver om, se om du kan interviewe nogen, der kender, eller kendte emnet. Du kan gøre dette personligt, via telefon eller via e-mail. Husk at være høflig og professionel.
 3. 3
  Besøge steder af betydning for emnet liv. Dette kan være nyttigt i at sætte dig selv i hans eller hendes sko. Visualiser vidne, hvad de var vidne. Forestil dig, hvordan de følte. Tag billeder til biografi. Hvis du ikke kan besøge det faktiske sted, så prøv at besøge et sted som det. Her er nogle ideer:
  • Hvor personen er født og døde. Viser en skarp kontrast eller kraftig lighed mellem de to.
  • Emnet er "tilflugt". Hvor gik de hen at genoplade deres batterier, eller slippe for kaos i deres liv? Hvor har de finde fred eller inspiration?
  • Placeringer af traumer. Var der nogen signifikant negative begivenheder i personens liv, der er dybt påvirket dem? En skade, død, naturkatastrofe, bilulykke, eller endda en dårlig break-up?
 4. 4
  Undersøge, hvad interesseret, påvirket og inspireret emnet. Hvad var han eller hun brænder for? Om det var botanik,, klassisk musik, eller arkitektur, fordybe dig i det. Prøv og oplev hvorfor emnet nød det.
 5. 5
  Undersøgelse tid og sted af emnet liv. Hvis det var lang tid siden, gøre nogle lektier på hvilke liv var ligesom dengang. Hvad var de sociale normer? Hvad foregik økonomisk og politisk? Hvad i personens område? Tegner sig også for regionale forskelle. Hvad er ildeset på ét sted, kan blive fejret 30 miles væk. Dette kan belyse fagets beslutninger og deres konsekvenser.

Skrivning

 1. 1
  Saml en. Optag hver begivenhed, som du kan, fra basale fakta som fødsel, død og ægteskab, til mindre personlige anekdoter, ligesom natten dit emne havde et skænderi med deres ægtefælle.
 2. 2
  Kig efter mønstre. Se skoven, ikke træerne.
  • Faser. Mange mennesker går gennem faser i deres liv. Undertiden faser er tilbageslag for hinanden, for eksempel, kan en person gå igennem en meget afhængig fase, så en meget selvstændig fase, så noget i midten. Dette kan ske med relationer, også. Man kan ende op med en perlerække af misbrug partnere, så bliver fodret op, begynder at søge meget underdanige hjælpere, derefter begynder at foretrække tilknappet parter osv.
  • Progression / regression. Kig efter en stabil raffinering af personens karakter eller arbejde, en forbedring over tid, der fører op til et definerende begivenhed, der viser, hvor langt personen er kommet. Alternativt, måske nogens liv begynder promisingly og gradvist optrevler - en tragedie slags.
  • Cyklusser. Vær opmærksom på situationer, der gentager sig selv i et menneskes liv. Måske denne person rækker ud, kommer til skade, bliver reclusive, heler, og begynder igen. Eller motivet sætter en ophøjede mål, brænder ud, trækker visdom fra den erfaring, og begynder forfra med et nyt mål. Addiction også en tendens til at spille ud i cyklusser. Uanset hvilken situation, det gentager sig gennem en betydelig del af personens liv (måske signalerer en fase), og på et tidspunkt, måske den person "bryde den onde cirkel."
  • Vendepunkter. Hvad er de øjeblikke i emnet liv, når deres retning ændret sig dramatisk? Fødslen af ​​et barn? En nær-død oplevelse? Ramme bunden? Det er det punkt, hvor et mønster ændringer, en ny fase begynder, progression bliver regression (eller omvendt), en cyklus slutter, eller en nye begynder.
 3. 3
  Lav en afhandling erklæring. Baseret på din "store billede" syn på denne persons liv, er hvad et punkt, som du kan bevise? Dette vil være din twist på den biografi - hvad gør det i modsætning til alle andre biografi om dette emne. Det besvarer spørgsmålet i indledningen: hvad gør denne persons liv anderledes og vigtigt? Nogle ideer:
  • Hvad er betydningen af ​​denne persons liv? Hvordan har han eller hun ændre verden? Hvad ville der ske, hvis denne person aldrig har eksisteret? Hvad er unikt ved, hvad de gjorde eller gøres?
  • Hvad førte til fagets succes eller undergang? En særlig forhold? En enkelt hændelse af held eller uheld? En afgørelse fra emnet? En særlig omstændighed?
 4. 4
  Bestem, hvordan at fortælle personens liv. Skriv en skitse, og udfylde detaljerne. Prøv at bruge organisationen til at understøtte den tese.
  • Kronologisk. Gå af tidslinjen, genfortælle hver begivenhed i den rækkefølge, som det skete. Det er den enkleste måde at gå, men det er vanskeligt at støtte dit speciale i denne sammenhæng.
  • Flashbacks. Beskriv en nylig eller aktuel situation, så "flashback" til et tidligere tidspunkt i personens liv. Det er godt til at illustrere årsag og virkning, eller hvordan det førte til. Du kan endda gå i fuldstændig omvendt rækkefølge begynder i slutningen, og arbejde dig baglæns.
  • Arbejde. Hvis personens liv er tæt forbundet med hans eller hendes karriere, kan du bryde det op ved stillinger eller værker skabt. Dette kan være bundet til faser eller cykler i individets liv.
  • Resultater / begivenheder. En idé er at starte og slutte med begivenheder, der afspejler hinanden på en eller anden måde. Måske du kan starte med et stykke legetøj båd at emnet gjorde, da de var 5, og ender ud med en militær ubåd, de er designet som 55-årig.
 5. 5
  Sæt dig ned og skrive. Brug din disposition, biografien samle. Du kan starte ved begyndelsen, men du behøver ikke at. Du kan finde dig selv omarrangere indhold som du hen ad vejen. Du bør gå gennem mange udkast, og har andre mennesker læser biografien, før du kalder det en dag. Se om de kan gætte specialet og find ud af om du har lavet din pointe om denne persons liv.

Tips

 • Din titel (eller i det mindste din undertekster) skal hentyde til dit speciale.

Advarsler

 • Hvis du udgiver biografien, kan du blive sagsøgt.
  • Har kilderne til at sikkerhedskopiere dine udsagn om emnet liv. Usandfærdige skriftlige erklæringer kan føre til en injuriesag. Hvis det er din mening, være klart, at det er en udtalelse, og ikke faktum (selvom du kan støtte din mening med fakta).
  • Vær forsigtig, når offentliggøre private eller pinlige oplysninger, især hvis personen ikke er en berømthed. Du kan overtræde deres "ret til privatliv" eller tilsvarende.
  • Hvis motivet ikke tillade biografi, betyder ikke, at de gjorde.
  • Hold ophavsret i tankerne, når genudgiver noget af eller om emnet. Se Sådan at forstå ophavsret basics.