Wkodk

Sådan støtte den frie kultur bevægelighed

Den frie kultur bevægelse er en social bevægelse, der fremmer frihed og fleksibilitet til at distribuere og modificere kreative værker. Det er det modsatte af "tilladelse kultur", der gennemsyrer den nuværende ophavsret og intellektuel ejendomsret. Hvis du mener, at oplysningerne vil være fri, her er nogle måder, du kan støtte denne bevægelse.

Steps

Sådan støtte den frie kultur bevægelighed. Udvide din idé af ordet "gratis".
Sådan støtte den frie kultur bevægelighed. Udvide din idé af ordet "gratis".
 1. 1
  Øv en overflod mentalitet. Kernen i den frie kultur bevægelse er troen på, at alt for restriktive love om ophavsret hindrer kreativiteten ved at afskrække den frie udveksling af ideer. I modsætning hertil er der argumentet om, at åbne licens vil skade det kreative arbejde på en eller anden måde, og begrænse dens værdi. Dog kan denne formodning viser sig unøjagtige, når de sættes på prøve. For eksempel overveje oplevelsen af Zen Vaner blogger Leo Babauta. Hans har fjernet copyright fra hans online arbejde og som følge hans arbejde er blevet spredt vidt og bredt, bygget på og forbedret, på måder mere forskelligartede end han nogensinde kunne have gjort alene. Det er et resultat, som han finder flatterende, og han siger: Hvis [folk] kan tage mine foretrukne stillinger, og lave noget sjovt eller inspirerende eller tankevækkende eller endda trist... Jeg sige mere magt til dem. Den kreative samfund gavner kun fra afledninger og inspirationer. Dette er ikke et nyt begreb, selvfølgelig, og jeg frit rippe ideer ud her. Som er kinda pointen. Som for Leo? Hans blog er en af ​​de 25 bedste blogs og top 50 websites i verden.
  • Det modsatte af en overflod mentalitet er en knaphed mentalitet, hvor en person eller virksomhed forsøger at hamstre oplysninger af frygt for tab eller manglende tillid til andre. Denne tendens til at være om at kontrollere oplysninger i stedet sætte det gratis for alle at drage fordel af. Selv om det er hensigtsmæssigt, at skaberen af ​​et værk ydelser fra hans eller hendes skabelse i første omgang, låse op på det arbejde langt ud over dens tidspunkt for oprettelsen er beslægtet med hamstring. For eksempel i USA oprindeligt gav en 14 år periode ophavsret tror du, det er hensigtsmæssigt, at tidspunktet for denne kontrol siden er fortsat med at stige, som 70 år efter døden for enkeltpersoner eller 95 år for virksomheder? Hvem tror du, der virkelig nyder godt så omfattende kontrol over kreativt arbejde?
  • Reflektere over, hvad bekymringer, du måtte have om andre mennesker at dele, hvad du opretter. Du kan ikke engang har nogen, men hvis du gør, hvad der er grundlaget for dem? Dette er en nyttig øvelse at komme til kernen i dine bekymringer - nogle kan være gyldige, mens andre ikke kan være baseret i virkeligheden.
  • Se filmen RiP: A remix manifest på. Du vil lære en masse, hvordan, hvordan oplysninger er listende kontrolleret i det forløbne århundrede, sammen med nogle interessante oplysninger om farerne ved remixing og det faktum, at meget af Walt Disneys arbejde blev bygget på andres. Og hvis du kan lide remixe, filminstruktøren Brett Gaylor endda opfordrer dig til at remixe denne film!
 2. 2
  Udvide din idé af ordet "gratis". Når mange mennesker hører ordet "gratis", de tænker på at få noget uden at betale for det. Men i "fri kultur", refererer ordet "gratis" til den frihed til at distribuere og bygge videre på kreative værker uden at skulle bede om tilladelse først. Det er absolut kompatibel for dig at få kredit og tjene penge fra dine værker, hvis du ønsker det, mens det stadig støtter fri kultur. Overvej bandet Radiohead, som udgav deres album In Rainbows direkte online og bad lytterne til at lave deres egne sind om betaling. Denne gestus øget bevidsthed om og støtte til deres arbejde. Inden uger var remixes af deres album populære og endnu, alle stadig vidste og respekteret kilden som Radiohead. Med andre ord tilskynder åbenhed og tillid fra ophavsmanden andre til at efterligne det arbejde, mens du stadig ære kilden og få betaling.
 3. 3
  Kig efter måder at udnytte og holde fri. Hvordan kan du drage fordel af dine kreative værker uden at begrænse dens udbredelse? Der er argumentet om, at med ophavsretligt beskyttede værker deles ulovligt på internettet alligevel, skaberne af enhver art er bedre at finde nye måder at udnytte deres arbejde, der ikke er afhængige af restriktioner, som er næsten umulige at håndhæve. Der er en række måder at få dit kreative arbejde derude, mens du stadig nyder:
  • Den virale aspekt: ​​Hvis du bruger en andel-alike-licens, hvorigennem en person kan distribuere eller bygge videre på dit arbejde, hvis de deler den under samme copyleft licens, der er mere potentiale for dit arbejde at gøre fortsatte bidrag til fri kultur. Hvis du bruger en licens, som kræver tilskrivning (som de fleste gør), det er en mulighed for dit navn, mærke eller hjemmeside til "tag sammen" med noget, som folk deler frit med deres venner. Dette kan generere betydelig website trafik og andre typer kundeemner.
  • Sælg tjenester i forbindelse med dine kreative værker. Hvis du lægger noget ud af, at folk finder værdifuldt, kan du stræbe efter at etablere dit omdømme som en ekspert, så du kan tjene penge på foredrag, seminarer, telekonferencer, eller som konsulent. Hvis du er en performer, kan du generere indtægter fra liveoptræden. Du kan endda få et jobtilbud fra en person, der nyder dit arbejde. Som eksempel offentliggjorde dyrevelfærd fortaler Temple Grandin hendes designs i det offentlige rum for at dræbe patenterne - hun ræsonnerede, at hun ville have dem brugt, ikke er bundet op i patentstridigheder. Alligevel er hun stadig behov for personligt at overvåge gennemførelsen og den løbende arbejdet i de designs engang bygget - hendes ekspertise er værdsat i selve gør.
  • Oplad for din kreative produkt. Hvis du deler noget frit, der betyder, at folk ikke behøver at spørge dig (eller betale dig), før du bruger eller omfordele det. Men det betyder ikke, du kan ikke bare bede dem om at betale for det, hverken før eller efter de bruger dit arbejde. For eksempel, hvis du har en eBook under en copyleft licens, kan du sælge det på dit websted. Folk, der allerede har købt det lovligt kan dele det med deres venner, men du kan sætte en note i bogen spørger, at hvis de nød eBook, kan de betale for det på dit websted. Hvis det er et nyttigt produkt, vil der altid være nogle mennesker, der frivilligt vil betale for det, bare for at sige tak og også for at opfordre dig til at holde skabe mere.
  • Sælg arbejdet i alternative formater. Du kan bruge en gratis licens på digitale udgaver af enhver form for arbejde, og sælge ikke-digitale (f.eks udskriv) versioner. Eller tænker virkelig sideværts og bruge ikke-digitale variationer såsom t-shirts, krus, tasker, osv. Hvis du har særlige dele af dit arbejde, der virkelig gribe mennesker, såsom et tilbud eller en ikonisk foto, som kan være tilstrækkelig til egne til at skabe et produktsortiment, der fører tilbage til dit arbejde.
  • Udveksle ideer mere overbevisende ved frit at dele de materialer, som du forklare ideer. Du vil vise, at du ikke bare sige noget provokerende at tjene penge, og vise, at du er korrekt - eller på vej til at blive korrekt - ved at holde dine ideer op til kontrol af dine modstandere såvel som dine tilhængere.
 4. 4
  Brug en åben licens på enhver arbejde, du opretter (blogindlæg, fotografier, illustrationer, musik). Der er mange licenser, du kan vælge imellem, såsom GNU General Public License og en række Creative Commons licenser, eller du kan endda slippe dit arbejde i det offentlige domæne. Du vil finde ud af, hvordan du bruger Creative Commons licenser mere klart ved at læse Hvordan man vælger en creative commons licens og hvordan man anvender Creative Commons licens til flickr fotografier.
 5. 5
  Frit for at dele. Ud over at dele dine egne værker, læse og gennemse værker, der frit licenseret af andre. Brug dem, bygge videre på dem, genudgive dem og tilskriver dem korrekt. Ingen grund til at bekymre sig om eller støtte noget du måske er uenig med, ligesom umotiveret vold i underholdning, og du kan nyde et bestemt værk, og derefter overveje, om og hvordan du kan støtte maker eller genre. Ved at nyde og cirkulerende kreative frie værker, hjælper du den frie kultur bevægelse for at blomstre og gøre det mere behageligt som en "delt" oplevelse. Du bidrager til den virale natur frit licenserede værker (der som nævnt ovenfor, kan have mange fordele for skaberen, og for verden), og du er en del af beroligende alle, at deling giver god mening.
  • Bidrage med viden og billeder til ethvert websted, der bruger gratis licens som standard, såsom Google og Wikipedia. Du kan også sende Google artikler på din blog eller hjemmeside.
  • I stedet for at bruge ophavsretligt beskyttet eller materiel billeder (in blogindlæg eller brochurer, for eksempel) får Creative Commons billeder fra Flickr, kigge efter billeder på Wikimedia Commons ( http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Pictures_and_images ), eller kigge efter frit licenseret billeder på Google.
 6. 6
  Doner til frie kultur organisationer. Det tager tid og penge til at udvikle de licenser, der definerer det spektrum af muligheder mellem fulde ophavsret og det offentlige rum, og at arbejdet globalt langs med den eksisterende lov om ophavsret. Gratis kultur baserede organisationer også en indsats for at oplyse offentligheden om fleksible licenser alternativer. Og hvis du ikke kan donere penge, kan du være i stand til at donere din tid og evner til bevægelsen.
  • Du vil måske gerne starte med at gøre en donation til den faktiske Creative commons organisation.

Tips

 • Reflektere over de positive konsekvenser af at frigøre information til gavn for den menneskelige udvikling. Leo Babauta sætter tilfældet, at en mangel på ophavsretten ikke resulterer i skader: Manglen på ophavsretten, og himmelråbende kopiering af andre kunstnere og endda virksomheder, aldrig skade Leonardo da Vinci, når det kommer til billeder såsom Mona Lisa, den sidste nadver, eller Vitruvianske Mand. Det er aldrig skadet Shakespeare. Jeg tvivler på, at det nogensinde har virkelig ondt enhver kunstner (selvom jeg bare kunne være uvidende her). Og mens jeg ikke da Vinci eller Shakespeare, kan jeg ikke hjælpe, men spekulerer på, om ophavsretten sårer mig eller hjælper mig. Hvis nogen føles dele min indhold på deres blog, eller i enhver anden form for den sags skyld, der virker som en god ting for mig. Hvis nogen ønskede at dele min e-bog med 100 venner, kan jeg ikke se, hvordan det sårer mig.

Ting du behøver

 • Creative Commons-licens af valg