Wkodk

Hvordan man skriver en Ghazal

Den Ghazal er en århundredgammel, populær form for digt og sang i Persien (Iran), Pakistan og Indien. Det kan være en interessant udfordring, men sjovt, også.

En ghazal består af en række couplets (to linjer vers), hvor hver linje, der indeholder samme antal stavelser. Hver vers slutter med det samme ord eller gruppe af ord (radif), efterfulgt af et rim (qaafiya). Derudover begge linjer første vers enden med qaafiya og radif.

Steps

Hvordan man skriver en Ghazal. Beslut hvad din radif bliver.
Hvordan man skriver en Ghazal. Beslut hvad din radif bliver.
 1. 1
  Beslut hvad din radif bliver. Hver vers slutter med det samme ord eller gruppe af ord (radif). Det giver mening at vælge en, der kan være fleksible i brug og betydning, så du kan bruge det på forskellige måder i hvert vers.
 2. 2
  Overvej hvad din qaafiya bliver. Den qaafiya er et rim, der går forud for radif. Igen, vælge noget med masser af muligheder.
 3. 3
  Få skrive! En ghazal består af en række couplets (to linjer vers), hvor hver linje, der indeholder samme antal stavelser. Hver kuplet er en separat, komplet mini-digt, så der er ikke behov for nogen narrative progression eller nogen reel forbindelse mellem couplets. Begge linjer i første vers enden med qaafiya og radif. Se ned på siden for et eksempel Ghazal.

Tips

 • Traditionelt blev digterens pen-name indgår i det sidste vers, denne sidste kuplet indeholder som regel en 'turn', eller ændring af tonen, til noget mere personligt eller quirky.
 • En anden traditionel emnet er vin og fuldskab. Når det tages bogstaveligt, det er helt noget, når man tænker på den tid og sted for oprindelsen af ​​denne poetiske formular! Når det tages metaforisk, vin repræsenterer det guddommelige, eller en forbindelse eller en ledning til det guddommelige. Fuldskab repræsenterer et måltid af denne mad for ånden.
 • Hvis du skriver en Ghazal du er stolt af, hvorfor så ikke sende det til den Ghazal Page for eventuelle offentliggørelse?
 • Traditionelle emner omfatter kærlighed (hvor det er ofte bevidst tvetydig om digteren hentyder til guddommelige, heteroseksuel eller endda homoseksuel kærlighed).
 • Husk, hver kuplet udgør en særskilt lille digt, så ikke have et vers stole på en tidligere at give mening.
 • Du er forpligtet til at gøre et par falske starter, og du vil snart indse, at dit valg af radif er den allervigtigste faktor i at bestemme, hvor godt dit Ghazal sandsynligvis være.

Eksempel Ghazal

I dette eksempel er radif "Jeg ved ikke", mens qaafiya (rim før det) er-spiste, som i skifer, skæbne afskrive osv. I eksemplet hver linje indeholder 14 stavelser, men enhver længde er fint - det er op til dig.

Stranger ved gaten

Hvem bekymrer sig om den fremmede ved porten? Jeg kender ikke
Den stakkels forældreløs, overladt til sin skæbne? Jeg kender ikke

Hvor når jeg havde svarene, nu er mit sind er fuld af tvivl
Hvordan disse visheder afskrive? Jeg kender ikke

Fra middagstid til aften vores glødende udseende ville forargelse i byen
Hvorfor er det, at dine øjne er fyldt med had? Jeg kender ikke

Det plejede at være, at mennesket respekteret mand, for hvad han gjorde
Disse dage er vi bare tal på tavlen? Jeg kender ikke

Den visdom af årene er noget værdsat nu af ingen
Skydeskive for stående vittigheder, det skaldede isse? Jeg kender ikke

Den Saqi 1 vender ryggen, hvor mange skind vil blive krævet,
åh min kærlighed, denne uhellige tørst at tilfredsstille? Jeg kender ikke

Engang Amir blev talt en troende
Til hvert spørgsmål jeg nu bare staten, ved jeg ikke

1 Saqi: en vin-server i en middelalderlig persisk værtshus
Frigivet til Creative commons af forfatteren