Wkodk

Hvordan man beregner atommasse

Atommasse er massen af ​​en specifik isotop af et givet atom, men det er også forkert brugt til at betyde den gennemsnitlige masse af en stikprøve af forskellige isotoper af samme grundstof, hvad er korrekt kaldes relativ atommasse eller atomvægt. Uanset hvilken værdi, du søger efter, vil vi vise dig de skridt til at beregne atommasse og relativ atommasse.

Steps

Hvordan man beregner atommasse. Få den atomnummer elementet eller isotop.
Hvordan man beregner atommasse. Få den atomnummer elementet eller isotop.

Beregn atommasse

 1. 1
  Få den atomnummer elementet eller isotop. Atomnummer er antallet af protoner i et element, og aldrig varierer. For eksempel har alle hydrogenatomer, og kun hydrogenatomer en proton. Carbon har et atomnummer på 6, fordi dets kerne har seks protoner, mens oxygen har et atomnummer på 8, fordi dens kerne har otte protoner.
 2. 2
  Bestem antallet af neutroner i kernen. Antallet af neutroner kan variere indenfor et atom-mens de er det samme element, er de forskellige isotoper af dette element. To isotoper af det samme element vil have det samme antal protoner, men et forskelligt antal neutroner.
 3. 3
  Ignorere hvor mange elektroner kredser om kernen. Massen af ​​en atoms elektroner er ubetydelig i forhold hvor mange protoner og neutroner er i kernen.
 4. 4
  Tilsæt proton og neutron tæller. Dette er den atommasse af denne atom.
  • Fordi atomerne er usædvanligt små, forskere typisk arbejder med atomer i større mængder kaldet muldvarpe. Et mol er den mængde af et stof med så mange atomer som der ville være i 12 gram af isotopen kulstof-12. Dette antal er omtrent 600 sextillion (6 gange 10 til 23. magt) atomer, og er kendt som Avogadros tal, efter videnskabsmanden der definerede det.

Beregn relativ atommasse (atomvægt)

 1. 1
  Bestem hvilke isotoper er i prøven. Hvilke isotoper i prøven kan bestemmes ved hjælp af et massespektrometer.
 2. 2
  Bestem den relative forekomst af hver isotop i prøven. Denne information kan bestemmes ved massespektrometri eller fra en opslagsbog.
 3. 3
  Multiplicer atomare masse af hvert isotop ved sin andel i prøven. I en prøve indeholdende kulstof-12 og kulstof-13, hvis kulstof-12 udgør 99 procent af prøven formere 12 ved 0,99 og 13 ved 0,01.
  • Et opslagsværk vil give proportioner er baseret på alle de kendte mængder af et element isotoper, mens massespektrometer vil give de andele for prøven, der testes.
 4. 4
  Tilføj resultaterne. Det samlede tal er den relative atommasse eller atomvægt, af prøven.
  • I ovenstående eksempel, 12 x 0,99 = 11,88 for kulstof-12, mens 13 x 0,01 = 0,13 for kulstof-13. Den relative atommasse er 11,88 + 0,13 = 12,01. (På grund af proportioner isotoper, er de relative atommasserne opført på periodiske tabeller sjældent hele tal.)

Tips

 • Nogle isotoper er mindre stabile end andre, og nedbrydes til elementer med færre protoner og neutroner i deres kerner, da de udleder dele af sig selv. Disse isotoper kaldes radioaktiv.

Ting du behøver

 • Massespektrometer
 • Kemi opslagsbog
 • Lommeregner