Wkodk

Hvordan beregner effektiv rente

Når man analyserer et lån eller en investering, kan det være svært at få et klart billede af lånet sande omkostninger eller investeringens sande udbytte. Der er flere forskellige udtryk, der anvendes til at beskrive rente eller udbytte på et lån, herunder årlige procentvise udbytte, årlige omkostninger i procent, effektiv rente, nominel rente, og meget mere. Af disse er den effektive rente måske det mest nyttige, hvilket giver en relativt komplet billede af de reelle omkostninger ved låntagning. For at beregne den effektive rente på et lån, bliver du nødt til at forstå lånets angivne vilkår og udføre en simpel beregning.

Steps

Hvordan beregner effektiv rente. Gør dig bekendt med begrebet den effektive rente.
Hvordan beregner effektiv rente. Gør dig bekendt med begrebet den effektive rente.

Beregning effektiv rente

 1. 1
  Gør dig bekendt med begrebet den effektive rente. Den effektive rentesats forsøger at beskrive de fulde omkostninger ved låntagning. Det tager hensyn til effekten af ​​blanding interesser, hvilket er udeladt af den nominelle eller "udtalte" rentesats. For eksempel vil et lån med 10 procent i rente med månedlig faktisk bære en rente højere end 10 procent, fordi mere interesse er akkumuleret hver måned.
  • Den effektive rente beregning tager ikke højde for engangs-gebyrer som lån opkaldsoprindelse gebyrer. Disse gebyrer betragtes dog i beregningen af ​​den årlige procentsats.
 2. 2
  Bestem den angivne rente og antallet af rentetilskrivningsperioder for lånet. Det er de 2 vigtige betingelser, der er nødvendige for at beregne effektive rente. De angivne (også kaldet pålydende) rente vil blive udtrykt som en procentdel. De antalterminer vil generelt være månedlige, kvartalsvise årligt, eller kontinuerligt. Dette refererer til, hvor ofte renter anvendes.
 3. 3
  Gør dig bekendt med formlen for omregning den angivne rente til den effektive rente. Den effektive rente er beregnet ved hjælp af en simpel formel: r = (1 + i / n) ^ n - 1.
  • I denne formel betegner r den effektive rente, jeg repræsenterer den angivne rente, og n repræsenterer antallet af rentetilskrivningsperioder om året.
 4. 4
  Beregn den effektive rente ved hjælp af ovenstående formel. For eksempel overveje et lån med en rente på 5 procent, der er sammensat månedligt. Ved hjælp af formlen giver: r = (1 +.05/12) ^ 12 - 1, eller r = 5.12 procent. Det samme lån forværres dagligt ville give: r = (1 +.05/365) ^ 365 - 1, eller r = 5.13 procent. Bemærk, at den effektive rente altid vil være større end den angivne hastighed.
 5. 5
  Gør dig bekendt med den formel, der anvendes i tilfælde af løbende kompoundering interesse. Hvis renter forværres hele tiden, bør du beregne den effektive rente ved hjælp af en anden formel: r = e ^ I - 1. I denne formel er r den effektive rente, i er den angivne rente, og e er den konstante 2.718.
 6. 6
  Beregn den effektive rente i tilfælde af løbende kompoundering interesse. For eksempel overveje et lån med en pålydende rente på 9 procent forværres kontinuerligt. Ovenstående formel udbytter: r = 2,718 ^ 0,09-1 eller 9.417 procent.

Tips

 • Der er flere online regnemaskiner, som du kan bruge til at beregne den effektive rente hurtigt. Desuden vil effekten () funktionen i Microsoft Excel beregne den effektive rente givet den nominelle rente og samme antal antalterminer.

Ting du behøver

 • Blyant
 • Papir
 • Lommeregner